maanantaina, maaliskuuta 03, 2008

Osa 38. Villiruusu ja Suklaaprinsessa

No niin, asiaan että pääsen äkkiäkäkkiä asentamaan Vapaa-Aikaa, kauhea kärvistely kun lupasin itselleni etten asenna sitä ennenkuin tää jakso on valmis :D



Sophie vietti pidennettyä äitiyslomaa, eikä vähiten ikävän julkisuuden vuoksi. Vaikka kotona tyttöjen kanssa nyhjääminen tuntui joskus sietämättömän ikävystyttävältä, retket Avaloniaan Lenwën kanssa toivat kuitenkin virkistävää vaihtelua. Ja sitäpaitsi Sophie huomasi kaikesta huolimatta nauttivansa kaksosten kasvattamisesta, vaikka se joskus veikin hänen kaikki voimansa.

Toisen ikävuoden paikkeilla tyttöjen ulkomuoto alkoi muuttua radikaalisti. Lehdet haipuivat näkyvistä ja silmien syvä purppuranväri vaihtui tummaksi ruskeaksi. Sophie saattoi huoata helpotuksesta: olisi ollut sekä tyttöjen että hänen kannaltaan ikävää, jos lapsiparat olisi pitänyt pitää kaapissa kaiken ikänsä.



Emilien silmät muuttuivat vähän hitaammin kuin Adan. Punaiset silmät saivat tytön näyttämään suorastaan hurjalta ilman lehtikoristeita! Toivottavasti tytöt osaisivat pitää uudet ulkomuotonsa tiiviisti, ettei tulisi outoja kysymyksiä.



Lopulta Emiliekin sai samanlaiset ruskeat silmät kuin siskonsa. Rauhallinen Emilie oli Madeleinen lempilapsi, kun taas Sophien sydämessä oli herkkä kohta vilkkaammalle ja onnettomuusalttiimmalle Adalle.



Jo nyt näki, että Emilien piirteet olivat kuin missillä, ja kaiken kruunasi molempien tyttöjen jostain perimä kauneuspilkku vasemmassa poskessa. Ada taas oli persoonallisemman näköinen hiukan pyöreine poskineen.



Ada joutui pitämään rumaa potkuhaalaria, koska hänellä oli kovasti tapana sotkea vaatteitaan. Kun hienot hepenet eivät olleet menoa hidastamassa, pikku vipeltäjän leikit huimasivat päätä. Joskus harvoin, jos tytöt saatiin yhtä aikaa kiinni, he saattoivat innostua leikkimään yhdessä esimerkiksi nukkekodilla. Adalla oli tähänkin leikkiin oma näkemyksensä: nuken voi ihan hyvin tunkea suuhun samalla kun järjestelee huonekalut uusiksi.



"Ei taa tyyä nukkee," Emilie opasti kärsivällisesti tohottavaa siskoaan. "Tää menit nyt yäkeetaan ja tit tillä oit tiellä toi koottowi." Adaa ei konttorirotan elämä paljoakaan kiinnostanut. "Vruuuuum! Nijaaaauuuu! Tää o superrmies!!"



Vaikka pikkutytöissä olikin kädet täynnä työtä, aina joskus Sophiellakin oli aikaa pujahtaa Terhenin huoneeseen rauhoittumaan. Huone oli säilytetty täsmälleen siinä asussa, jonkalaiseksi se oli jäänyt Terhenin lähtiessä. Lupauksista huolimatta Lenwë ei tullutkaan hakemaan Sophieta joka kuukausi, vaan välillä saattoi vierähtää jopa puoli vuotta ennenkuin miehestä näkyi vilaustakaan. Se oli ymmärrettävää, sillä Avaloniassa valmistauduttiin torjumaan Dínechurinin joukkojen hyökkäystä, ei siinä ehtinyt pahemmin kuhertelemaan. Vakoojia napattiin melkein joka päivä ja tiedustelupartiot joutuivat ikäviin kahakoihin.

Vaikka Sophie ymmärsikin tämän, häntä silti harmitti. Kansainvälinen seikkalija-arkeologi oli uhkaavasti luisumassa vaipantuoksuiseksi kotiäidiksi. Miksi ihmeessä yksinhuoltajuuden piti olla niin työlästä?



Lopulta tytöt kasvoivat kouluikäisiksi, ja Sophiella oli viimeinkin aikaa ryhtyä taas käymään osa-aikaisesti töissä. Tytöt olivat usein hoidossa mummolassa, ja joskus useamman päivänkin kun Sophien piti käväistä ulkomailla töidensä puitteissa. Se ei tyttöjä harmittanut: Suur-Tammelassa oli kyllä prameaa, mutta Madeleine ja Esaias olivat mukavia ja rentoja isovanhempia eivätkä turhaan kytänneet sormenjälkiä tai mutapaakkuja.

Adasta kasvoi tällainen kaunistus. Hänen silmiinpistävin piirteensä on isältä peritty, liekehtivänpunainen tukka ja suuret silmät. Naapurustossa usein juoruiltiin ja kummasteltiin, kuka saattoi olla eksoottisennäköisten kaksosten isä: useimmiten veikkailtiin Sophien antautuneen pikasuhteeseen jonkun italianluigin kanssa, ja kyllähän sen tietää miten sellaisessa käy.



Vauhdikkaan Adan tempauksia päiviteltiin usein kylällä, mutta sitä suuremmin ihasteltiin Emilien poikkeuksellista kauneutta. Tytöstä tulisi aivan selvästi missi tai malli tai jotain muuta upeaa, niin sopusuhtaiset ja kauniit piirteet hänellä oli. Kun siihen päälle lisättiin vielä ahkera, ulospäinsuuntautunut ja älykäs luonne, häntä ei voitu olla ihailematta (tai joidenkin kohdalla kadehtimatta) vaikka tyttöjen syntyperä olikin vähän kyseenalainen.



Adaa otti suunnattomasti päähän käydä paikallista kaupungin ala-astetta. Emilietä harvoin kiusattiin, mitä joskus piikiteltiin hyvistä koetuloksista, mutta Ada sai kuulla milloin olevansa porkkanapää, milloin hikipinko, milloin kiusankappale tai leuhka hurri. Tytöllä oli sitäpaitsi tapana sanoa hyvin ikävästi takaisin kiusaajilleen tai jopa mojauttaa haukkujaa kuonoon – niinkuin silloinkin, kun B-luokan Otso keksi 'hauskan' vitsin, ja väitti Adalla olevan suklaata naamassa. Kun Ada tajusi, ettei hänen suklainen hipiänsä hinkkaamalla vaalenisi, Otson nenä sai uuden muodon ja Ada kaksi tuntia jälki-istuntoa koko loppuviikon ajan.

"Emilie, eikö siustakin olisi hauskempaa olla yksityiskoulussa? Saataisiin parempaa opetusta ja siellä ei varmastikaan kiusattais siks että äiti on aatelinen, ku ne kaikki muutkin on niitä." Emilie suipisteli kaunismuotoista suutaan. "Pitäiskö siellä sit käyttää jotain univormua?" Ada kohautti harteitaan: hänelle oli ihan yksi ja sama mitä päälleen laittoi, Emilie taas oli hyvinkin tarkka vaatteistaan. "Kysytäänkö äitiltä? Se reksi pitäis varmaan kutsuu kylään ja sit jos se on vaikuttunut meiän talosta ja hyvistä ruuista, ni me päästään sen kouluun. Harmi vaan ettei me voida esittää että asutaan mummin luona, ku siellä on niin paljon hienompaa..."

Sophie myöntyi tyttöjen ideaan alta aikayksikön. Kunhan hän vain ehtisi olla kotona ja laittaa ruuat valmiiksi, tytöt saisivat hoitaa rehtorille puhumisen. Sophieta vilkuiltiin vieläkin vähän alta kulmain kylällä, ja vaikkei hän siitä välittänytkään, se tuntui joskus vähän hankaloittavan elämää.



Tytöt menivät illalla nukkumaan molemmat yksityiskoulusta haaveillen. Emilien haaveissa oli ylhäisiä kavereita, hienoista kankaista valmistettuja koulupukuja ja koulutanssiaisia.
Emilielle oli sisustettu Terhenin vanha huone – Sophien oli ollut pakko luovuttaa ja antaa huone toisen tytön käyttöön, mutta tila pistettiin kuitenkin uuteen uskoon uusilla tapeteilla, verhoilla ja huonekalumaaleilla. Emilie ei pitänyt vihreästä, pinkkiä sen olla piti.



Adan huone taas oli kirkuvanpunainen, sitä tasoittivat ainoastaan vaalea kirjahylly ja muutamat tumman puun väriset kalusteet. Entiseksi lastenhoitohuoneeksi tätä ei aivan heti tunnistanut.
Adan päässä pyörivät monenlaiset ajatukset uudesta koulusta. Suurin toive oli se, että hän saisi lopultakin olla rauhassa sellainen niinkuin oli: huippuälykäs mutta riehakas, ehkä jopa vähän liioitellunkin vauhdikas. Osa Adan tohotuksesta saattoi olla sen peittelyä, että hän oli syvällä sisimmässään vähän ujo vieraiden ihmisten seurassa. Koko ajan äänessä oleminen ja kepposten keksiminen tuntui hyvältä keinolta näyttää, ettei hän ainakaan ollut mikään tyhmä hikipinko joka käytti kaiken aikansa läksyjen lukemiseen.



Yksityiskoulun rehtori hyväksyi mukisematta illalliskutsun, ja saapui täsmällisesti tiistai-iltana kello viisi. Emilie oli vastassa säihkysilmineen ja hyvinharjoiteltuine hymyineen: tässä hän oli hyvä. "Saisinko kenties esitellä teille hiukan taloamme? Sehän on tuon viereisen Suur-Tammelan kartanon sivurakennus, rakennettu vuonna 1790..." tyttö posmitti menemään rikkumattoman kohteliaalla äänensävyllä. Rehtori oli ilmeisesti kovin vaikuttunut. Tähän asti kaikki sujuikin oikein hyvin.



Emilien esitellessä taloa asiantuntevin äänenpainoin juuri töistä palannut Sophie kohtasi järkytyksen jääkaapilla: hän oli sittenkin unohtanut ostaa ainekset illan lohiateriaan! Kauhistuneena hän kipaisi kulman taakse kyläkauppaan – aurinkolasit tiukasti päässä – mutta liian myöhään. Sophien kadottua rehtori tunsi itsensä nälkäiseksi, ja Emilien livahdettua hetkeksi vessaan, hän kauhaisi itselleen lautasellisen toissapäiväistä makaronilaatikkoa, joka oli unohtunut pöydälle. Kun tytöt huomasivat rehtorin pistelevän makaronilaatikkoa poskeensa hyvällä ruokahalulla, oli jo liian myöhäistä. Rehtorin kasvot alkoivat äkillisesti vihertää, ja hän ponkaisi uskomattomalla notkeudella ylös tuolilta. "Jaa, tämä olikin sitten varmaan tässä. Ilmoittelen," rehtori ähkäisi ja suorastaan juoksi ulos lähes törmäten ällistyneeseen Sophieen, joka kantoi painavia ruokakasseja.



Tytöt rojahtivat pettyneinä sohvalle. "Miksi ihmeessä sen makaroonilaatikon piti unohtua pöydälle?!" Ada sadatteli. Emilie otti iskun stoalaisen tyynesti. "Täytyy sitten yrittää ensi syksynä uudelleen," hän huokaisi.



Erään kerran tytöt olivat taas yökylässä Suur-Tammelassa, kun Sophie oli lähtenyt yöksi 'jonnekin'. Ada oli jo toipunut yksityiskouluhaaveiden kariutumisesta, mutta hän purki silti turhautumustaan käyttäytymällä epäilyttävästi niin, että opettajat uhkasivat alentaa kerta kaikkiaan hänen käytösnumeroaan. Madeleinen oli pakko naurussa suin vähän torua tyttöä, tällä kertaa siitä kun hän oli aloittanut apinaleikin koulubussissa sillä seurauksella, että kuljettaja oli joutunut sairaslomalle.



Ada oli aloittanut pianotunnit. Kotona Vähä-Tammelassakin oli piano, mutta tyttö karkasi usein mummolaan flyygelin ääreen, sillä siitä lähti paljon suurempi ja mahtavampi ääni. Madeleinea hiukan nauratti: tyttö soitti samalla tavalla kuin yleensäkin käyttäytyi, äänekkäästi ja suurella voimalla.



Emilie taas ei ollut oikein löytänyt itselleen vielä mitään kivaa harrastusta. Hän lähinnä luki kaikkea, mikä sattui eteen tulemaan. Esaiaksen piti valvoa, ettei tyttö löytäisi mitään sopimattomia kirjoja, mutta tarvitseeko sitä nyt valvoa lukemalla niitä itse? ;)



Madeleine oli elementissään: lopultakin hänellä oli kunnon keittiö, tilava ja valoisa ja varusteltu kaikilla mahdollisilla vempeleillä. Radiosta pauhasi Aidan juhlakohtaus ja Madeleine vihelteli itsekseen mukana. Voisiko mikään enää mennä pieleen? Suloiset lapsenlapset, uudistettu talo, muhkea eläke ja kohtuullinen terveys. Mitä muuta voisi vanha ihminen enää toivoa?



Ruoka katettiin suureen ruokasaliin. Esaias viritteli takkaan tulta, ja Ada kertoili hurjia kummitustarinoita elävistä luurangoista. Madeleine yritti esittää kauhistunutta ja torui, etteivät tuollaiset tarinat sopineet vielä kymmenvuotiaille.



Kaikki söivät hyvällä ruokahalulla, ja Ada kiusasi Emilietä melkein koko ruokailun ajan siitä, kun sisko päästi vahingossa mojovan röyhtäyksen. Emilie nosti nokkaansa pystyyn, Esaiasta nauratti ja Madeleine yritti hyssytellä Adaa. Tyttöhän oli ihan kuriton!



Lopulta kaikki saivat syötyä ruokansa viimeistä vihannesta myöten. Emilie nuokkui niin, että Madeleine komensi molemmt nukkumaan, vaikka Ada olisikin halunnut vielä riehua. Mutta ei auttanut: Madeleine oli oppinut kovaksi kurinpitäjäksi sairaalanjohtajana.



"Ja sitten hampaittenpesulle!" Madeleine komensi tyttöjä. Ada oli vielä suihkussa, mutta Emilie totteli kuuliaisesti.



Ada veti vaatteet takaisin päälleen. "Ei ei, hassu lapsi, yöpaita päälle nyt," Madeleine torui. "Muttakun ei miua nukuta vielä!" Ada hihkui. "Mitä tuon oven takana muuten on? Ja miks siinä on kaappi?" Ada jatkoi pulputustaan. Madeleine säpsähti.



"Nyt loppui kyselyt! Hampaittenpesulle mars, ja ei enää yhtään pöpinöitä! Kello on jo vaikka miten paljon." Adan naama venähti. "Mutta mummi, kun miä vaan haluisin nähä että mitä siellä..."
"Enkö minä jo sanonut? Nyt suut suppuun. Ei siellä ole yhtään mitään, se on vanha varastohuone vaan," Madeleine keksi villisti.
"Minä pesin jo hampaat, enkä minä ole ainakaan sanonut yhtään mitään," Emilie ilmoitti.



Ada marssi huuli mutrulla vierashuoneeseen ja hidasteli tahallaan. Emilie oli jo menossa peiton alle, kun Ada vasta hitaasti availi kaapinovia. Esaias kiipesi keittiöstä tarkistamaan, kuinka nukkumaanmeno eteni. "Noh, nyt ripirapi, Ada! Äitisikin suuttuu jos ette mene ajoissa nukkumaan." Ada puhahti jotakin, mutta kävi isoisänsä mieliksi nukkumaan.



Madeleine oli epätavallisen hiljainen käydessään nukkumaan. "Mikä nyt on," Esaias tiedusteli. Madeleine ynähti jotain epäselvää vastaukseksi. "Noh, käydään sitten nukkumaan, eikös niin. Vai haluatko sinä lukea vielä sitä Rumaa Kreivitärtäsi?" Esaias yritti vielä saada vaimostaan jotain irti, mutta tämä oli kuin muissa maailmoissa, joten Esaiaksen ei auttanut kuin luovuttaa ja sammuttaa valot.



Ada ei saanut unta. Kummallinen, pönkätty ovi ja Madeleinen hätäännys siitä kysyttäessä pyörivät tytön päässä, ja hän kääntyili levottomasti lakanoidensa välissä. Lopulta uteliaisuus voitti, ja ihan hiirenhiljaa Ada heitti peitot päältään ja tassutteli siskonsa luo.



"Emilie! Herää!" Ada suhahti ja ravisteli siskoaan kovakouraisesti. Emilie yritti kääntää kylkeä, mutta Ada ei antanut periksi.



Lopulta Emilie vääntäytyi pystyyn. "Mitä ihmettä nyt? Eihän nyt ole vielä aamu?" "Ssshhh!" Ada sihahti. "Ei ookaan, mutta mennään kattomaan mitä sen oven takana on." Emilie piristyi alta aikayksikön.
"Eikä varmasti mennä! Mummihan sanoi ettei siellä ole mitään, tai sitten siellä voi olla joku kummitus tai jotain muuta kamalaa. En mä halua!"
Mutta Ada oli päättänyt, että hänen oli saatava tietää, miksi mummi oli pönkännyt yhden oven talostaan. "Nyt mennään! Ei mitään kummituksia ole olemassakaan, senkin hupsu," Ada sihisi ja kiskoi siskonsa kädestä pitäen ulos yläaulaan.



Tytöt hiippailivat varpaillaan aulan poikki suljettuaan ensin oven mahdollisimman hiljaa. Ada painoi korvansa kylpyhuoneen ovea vasten. "Ei siellä ole ketään, mummi ja pappa nukkuu varmaan jo ihan täyttä häkää," hän kuiskasi. Emilie oli vieläkin vähän vastahakoinen, yleensä siskon seikkailuista ei seurannut mitään hyvää. Mutta ei Emiliekään voinut täysin hillitä uteliaisuuttaan.



Pimeässä kylpyhuoneessa kaikki näytti jotenkin pelottavammalta kuin valoisaan aikaan. "Miua pelottaa," Emilie vikisi. "Entä jos siellä on ihan oikeesti jotain tosi pelottavaa, joku haamu, tai mörkö, tai..." Jostain kuului äänekäs narahdus, ja molemmat tytöt hyppäsivät melkein metrin ilmaan. Adalla oli tarpeeksi järkeä puristaa suunsa kiinni, mutta Emilieltä karkasi melko äänekäs inhadus. "Sssshhh!!!" Ada suhisi ja tyrkkäsi siskoaan käsivarteen. "Mummi herää! Ei se mitään ollut, vanhoissa taloissa narisee aina," Ada vakuutteli itseään ihan yhtä paljon kuin siskoaan.



Ada tarttui painavasta puusta valmistetun kaapin kulmaan, tuki toisen jalkansa kylpyammetta vasten ja alkoi vetää. Kaappi oli yllättävän painava, vaikka se oli aika pieni. Ähisten ja puhisten hän sai kaapin liikkumaan. "Tuu auttamaan nyt senkin laiskamato," Ada puuskutti. Emilie vilkuili ympärilleen pelokkaasti eikä liikahtanutkaan. "Saat kyllä ihan itse siirtää sen, miä en ainakaan halua mitään vaikeuksia." Ada tuhahti ja jatkoi vetämistä. Kaappi tuntui siirtyvän vain muutaman sentin kerrallaan, se oli niin painava.



Sillä aikaa Madeleine oli herännyt äänekkääseen mouruamiseen ja raapinaan oven takana: ikivanha Oskari-kissa siellä teroitti kynsiään Adan sängyn päätyyn. Madeleine ponkaisi ylös vuoteesta ja säntäsi sättimään kissaa.



Oskarin näyttäessä häpeilevältä Madeleine tajusi yhtäkkiä, että Adan yövalo paloi. Eikä kummassakaan sängyssä ollut tyttöä. Ei kai vain... Ei! Pohtimatta asiaa sen enempää Madeleine säntäsi kohti kylpyhuonetta.



Kylpyhuoneessa Ada oli saanut kaapin melkein kokonaan pois oven edestä. "Vielä... vähän..." hän puuskutti. Emiliekin oli innostunut ja löi hiljaisesti tahtia käsillään. "Hii-op! Hii-op!"



Yhtäkkiä valot räjähtivät päälle ja tytöt sokaistuivat hetkeksi. Silmiään siristellen, pahinta aavistellen he kääntyivät ympäri. Madeleine seisoi ovella kädet puuskassa, näyttäen suorastaan kauhistuttavalta tulipunaisessa pyjamassaan.
"Mitä minä oikein sanoin?!" Madeleine jyrisi. "Minähän kielsin menemästä sinne!"



Ada nosti pikkuvanhasti etusormensa pystyyn. "Et oikeastaan, sinä vain kielsit kysymästä, et katsomasta itse..." Adan ääni haipui Madeleinen loimuavien silmien edessä.
"En ole ikinä elämässäni ollut näin pettynyt," Madeleine puhisi. "Nyt nukkumaan, sekunti aikaa! Ja tästä puhutaan äitinne kanssa. Keskellä yötä valveilla ja penkomassa paikkoja, mihin minä nimenomaan olen kieltänyt menemästä! Minua ihan hävettää, että lapsenlapseni ja tulevaisuuden toivoni ovat tottelemattomia pikku riiviöitä."
Emilie nielaisi protestinsa. Mummi oli jotenkin pelottavalla tavalla erilainen kuin yleensä. Ehkä hän voisi puolustaa itseään joskus myöhemmin. Tämähän oli ollut kokonaan Adan idea!



"Katso nyt mitä sait aikaan," Emilie sihahti kömpiessään takaisin sänkyyn. "Nyt mummi on kauhean vihainen, ja äitikin varmaan suuttuu, ja miäkin oon pulassa ja se on ihan siun vika!" Ada näytti kieltä siskolleen. "Kiinnostihan siuakin tietää mitä siellä on. Ja eihän äiti ikinä suutu. Hitsi kun oltiin niin lähellä!" Ada jysäytti tyynyä nyrkillään. Emilie puisteli päätään. "Siä oot ihan mahdoton! Kohta joudut vielä niin pahaan pulaan ettet siitä ihan helpolla selviäkään," hän mutisi pahaenteisesti.



Mutta kun Sophie saapui kotiin matkaltaan, koko episodi tuntui unohtuneen ihan täysin. Ada riensi riemuissaan äitiään vastaan, ja supatti tälle lopulta koko jutun vähän rohkaistuttuaan. Sophie vain naurahteli tytön uteliaisuudelle – äitinsä tyttö, selvästi! – mutta kehotti häntä silti tekemään mummille mieliksi ja unohtamaan koko jutun.



Pitkä kausi kotiäitinä oli ehtinyt repsahduttaa Sophien kunnon, ja hän joutui treenaamaan nykyään päivittäin pysyäkseen riittävän vireänä työtään varten. Sophie ei ollut enää ihan nuori, mutta ura tuntui jämähtäneen paikalleen. Olisi niin mukavaa tehdä välillä jotain vähän muutakin kuin vain juosta muinaismuistojen perässä ympäri maailmaa!



Teki niin hyvää päästä aina välillä saunomaan ihan rauhassa. Nyt kun tytöt olivat jo isompia, heitä ei tarvinnut ihan koko ajan vahtia, ja usein he olivat joko koulussa, kavereiden luona tai mummolassa. Sophie nautti yksinäisyydestä ja rauhasta, vaikka häntä hiukan nolottikin. Olisihan sitä voinut omien lasten kanssa enemmänkin aikaa viettää, mutta Sophien matkustusvietti oli aina ollut suurempi kuin hoivavietti, kaikista suurista puheista huolimatta. Nytkin hän kaipasi kipeästi vaihtelua. Kohtahan hän täyttäisi neljäkymmentä, korkea aika siis vaihtaa johonkin uuteen työhön!



Sophien tyylikin muuttui hieman viidennen vuosikymmenen koittaessa. Nuorekkaat kiharat vaihtuivat vähän aikuisempaan kampaukseen, vaatteet olivat armollisempia kropalle ja tyyli muutenkin huomaamattomampi. Eipä olisi uskonut, minkälainen tyyppi tämän ulkokuoren alla piili...
Sophien menneet, oletetut sekoilutkin alkoivat unohtua, ja hänet huolittiin jopa puutarhakerhon jäseneksi. "Paikallisia suihkuseurapiirejä," Sophie hihitteli itsekseen katsellessaan, kuinka sedät ja tädit kuopsuttelivat ruusupensaiden alta ja yksi sai yllätyspesun nurmisadettimesta. Sophie jätti armeliaasti mainitsematta, että pihasta huolehti lähinnä palkattu puutarha-apulainen.



Tytöt eivät olleet kovasta yrittämisestä huolimatta enää päässeet yksityiskouluun: rehtori mutisi aina jotain jostakin epämääräisistä kiireistä, kun Sophie yritti maanitella häntä paikalle. Ehkä pitäisi koettaa uudelleen yläasteen alkaessa.
Emiliellä oli tätä nykyä jokin seurusteluntyyppinen viritys Ukko-nimisen suositun kovispojan kanssa. Ada ei ollut asiasta oikein mielissään, sillä Ukon jengi oli juuri sitä porukkaa, joka häntä eniten kiusasi. Emilien päätä ei voinut kuitenkaan kääntää: hän oli luokan kuningatar joka asiassa, ja siihen kuului ehdottomasti se, että piti olla ensimmäinen joka seurustelee.



Ukko mustamaalasi Adaa Emilielle melkein koko ajan, ja Emilie, joka kuvitteli että seurustelusuhteessa pitää aina olla samaa mieltä toisen kanssa, nyökytteli ja hymyili, vaikka Ukko väitti varmana tietona, että Ada oli noita. Emilie ymmärsi sentään räpytellä ripsiään ja ihmetellä, että mistä moinen tieto saattoi olla peräisin. Ukko vähän kiemurteli, mutta kertoi sitten kuulemansa juorut.



Ada oli tällävälin vetäytynyt olohuoneen sohvalle katsomaan Kanikamun Seikkailuja. Hänestä tuntui, että kaikki näkivät miten savu nousi hänen korvistaan. Millä ihmeen keskiajalla nyt muka elettiin? Ukon jengi oli taas keksinyt uuden jutun. Ada oli selittänyt muille tytöille vähän väritettyä versiota siitä, mitä hän kuvitteli mummin suljetun oven takana piileksivän, mutta Ukon jengi oli kuullut vain osan, ja sen jälkeen koko piha tuntuikin raikuvan sekä huutoina että kuiskauksina: 'Punapäänoita! Noita-akka! Missä sun luutas on?!'



Kun Ukko oli lähtenyt, Ada hyökkäsi siskonsa kimppuun. "Olenko miä nyt siunkin mielestä noita? Böööö! Muutan sut sammakoksi!" Ada huusi loukkaantumisesta tukahtuneella äänellä. Emilie nyrpisti nenäänsä. "Et kai siä pidä miua ihan tyhmänä? Siähän oot miun sisko." Adan huolellisesti rakentama, äkäinen puolustusasenne romahti alkuunsa, ja hän puhahti vain hullunkurisesti.



"Älä nyt kerro kenellekään, mutta miä tiiän miksi siua kiusataan," Emilie madalsi ääntään ja iski silmää kuin paraskin salaliittolainen. "Tiiätkö Ukon kaverin, sen Villen? Se on ihan hirveän ihastunut siuhun, mutta sen mielestä se on noloo. Se keksii kaikkia noita juttuja, että kaikki luulis ettei se vaan tykkäis siusta," Emilie supatti. Ada hämmästyi niin, että meni kerrankin sanattomaksi.



"Oikeesti aika hassu juttu. Onko se siusta yhtään söpö?" Emilie hihitteli. Ada sai puhekykynsä takaisin.
"No ei kyllä tosissaan! Hyi yäk, se on sellanen ilkee ja ruma pystynokka. Voit sanoo kyllä ettei kiinnosta yhtään," Ada puuskahti ja esitti yökkäilevänsä.



Myöhemmin Ada meni yläkertaan leikkimään omalla Kanikamu-nallellaan. "Ei musta kukaan kuitenkaan oikeesti tykkää," hän pohti ja katseli surumielisesti pehmopupun silmiin. "Mähän olen se punapäänoita. Eikä sillä oo niin väliäkään. En mäkään tykkää niistä," hän ajatteli äkäisesti. "Painukoot hiiteen! Mähän näytän niille kaikille vielä!"

Mutta hetkinen. Mitä Terhenille kuuluikaan tällä välillä? Palataanpa ajassa hiukan taaksepäin, tai no, jokseenkin siihen suuntaan ainakin.



Lenwë oli tuonut Terhenin yllättävän nopean kävelymatkan jälkeen suoraan hovin eteen. Terhen tuijotti suu ammollaan ympärilleen: tuossa oli yksi Lenwën näköinen täti, mutta kaikki muut – No hyvä on, olihan Lenwëkin sisarineen aika hurjannäköinen, mutta Terhen oli jo tottunut lehtevyyteen kaksosten kanssa – olivat kuin hurjimmista saduista. Hiukan ujostellen Terhen astui sini-ihoisen ja valkotukkaisen miehen eteen, joka ilmeisesti oli nyt kuningas. Eli isä... Mitenköhän häneen pitäisi suhtautua? Pitikö olla kohtelias vai esittää riemastunutta vai olla niinkuin ei olisikaan? Terhen katsoi avuttomasti Lenwëä.



"Teidän majesteettinne, arvon hoviväki, saanko esitellä teille kruununprinsessa Aroderilin. Eläköön!" Lenwë lausui arvokkaasti. Hoviväki hihkaisi perässä "eläköön", kuka innokkaammin, kuka vähemmän innokkaasti. Hetken kuluttua Terhen muisti että oudolla nimellä viitattiin häneen itseensä.
Kuningas oli aika pelottavan näköinen. Terhen ei uskaltanut sanoa mitään: kuningas taas tuijotti häntä pistävin silmin, kipinät tanssien kasvojen ympärillä. Terhenin hiukset nytkähtivät levottomasti, ja kuningas suli hymyyn.
"Olet kovasti äitisi näköinen, mutta näen, että sinussa virtaa vahvana Vanhan Kansan veri. Tervetuloa valtakuntaasi, tyttäreni." Kaunis, nuorennäköinen nainen kuninkaan vierellä hymyili ja nyökkäsi ystävällisesti. Terhen ei oikein osannut sanoa mitään, joten hän tuijotteli varpaitaan ja niiasi kömpelösti.
"Lenwë, Caranor, ohjatkaa kruununprinsessa huoneeseensa ja pukekaa hänet niinkuin hänen asemaansa kuuluu," kuningas kehotti. Muitta mutkitta Terhen ohjattiin huoneesta huikean korkealla kulkevalle riippusillalle, joka vei toiseen torniin.



Terhenille näytettiin hänen tuleva huoneensa, mutta häntä kiinnosti enemmän nähdä linnaa ulkopuolelta. Lenwë oli kiikuttanut hänet silmät suljettuina niin, ettei hän ollut nähnyt vuorenseinän pensasmuodostelman jälkeen mitään ennenkuin hänen silmänsä oli jälleen vapautettu hovissa. Terhenin ihoa ja päänahkaa kihelmöi oudosti, kun hänen hiuksensa kammattiin auki ja vaatteensa vaihdettiin, mutta hänellä oli niin kiire ulos, ettei häntä juuri sillä hetkellä kiinnostanut.

Lenwë kävelytti Terheniä lyhyen kierroksen palatsin puutarhassa. "No, kelpaako tämä teille, teidän kuninkaallinen korkeutenne?" Terhen tuhahti. "Ei saa kutsua minua noin! Et ainakaan sinä, isi", Terhen sanoi viimeisen sanan hiukan epäröiden. Oikea isä oli vaikuttanut kovin etäiseltä, vaikka ihan kiltiltä. Sitten hänestä tuntui, että pitäisi sanoa jotakin häntä ympäröivästä huikeasta puutarhasta.
"Täällä on kovin kaunista... Tämänkö takia se Helegalan tahtoo valloittaa... meidän valtakuntamme?" Lenwë naurahti.
"On siinä muutakin takana. Opit sitten aikanaan..."

57 kommenttia:

Palikka1 kirjoitti...

VAU! Ja mitäs minä ehdinkään tässä arvata siitä oven kanssa leikkimisestä siellä Suur-Tammelan kylppärissä?! Varsinaisia vilpertti kaksosia, taitaisi Eemelikin kepposineen jäädä toiseksi. Terhenin valtakunta näyttää edelleen ihanalta! Mitä minä osaan tähän muuta sanoa- olen taas sanaton ihastuksesta! :D

Tui kirjoitti...

Olen ihan häkeltynyt, Ada ja Emilie on niin kauniita. Tuskin maltan odottaa että näen tytöt teini-ikäisinä ja aikuisina.
Harmi, että reksin kanssa ei oikein synkannut. Mokoma itsekäs nirppanokka koko pappa.

Anonyymi kirjoitti...

aika kiva jakso :D

mulla kone sekos eilen ja..... :( simssikin reistaili mutta äiti yrittää korjata sitä kohta :)
täällä on nyt aamu 6 kello et kiva.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana jakso taas kerran ;) Tytöistä tulee kyllä todella nättejä, molemmista! Perijättärestä tulee vaikea valinta :) Ellei tulevat juonikuviot ole jo sitä päättäneet :)

melou

Annikainen kirjoitti...

Mulla on jo oma suosikkini, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva jakso taas. :) Ada ja Emilie on tosi nättejä. ^^

Anonyymi kirjoitti...

Ei tähän voi muuta sanoa kuin M-A-H-T-A-V-A-A!

ps. meijän rämä tetokone viiiään tänään korjaamolle ja sit mä voin pelata monella lisärillä, JEEE!!! :D

Anonyymi kirjoitti...

Uppeeta!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana jakso taas <33 niin ihana <33 ja toki tämä päivityskin on kohtuullinen nopeaihana <3

Anonyymi kirjoitti...

Kun radosimssiin tuli linkki tänne nii mä rupesin lukee tätä iha alusta alkaen ja ihana LC tää on ollu ja on edelleen(: tää jakso oli mahtava, jatka samaan malliin! XD

Anonyymi kirjoitti...

Nii ja vielä sitä et kuinka mones sukupolvi täs on jo meneillään?

Annikainen kirjoitti...

Kiitosta vain. :)

Etkö muista sukupuusta? Terhen ja kaksoset ovat nyt kuudetta sukupolvea. Etenee hiiiiiitaaastiiii.

Anonyymi kirjoitti...

^ Ihan liian nopeasti minun mielestäni ;< Niin hyvä tarina kumminkin.

Adasta ja Emiliestä tuli molemmista sööttejä. Rakastan kerrontatapaasi tässä, jotenkin niistä kahdesta välittyy se pikkutytön maailma, joka tuntuu vuosien varrella kasvavan. Olin muuten tikahtua innostuksesta, kun näin Radolassa tämän osan otsikkokuvan :D Voin itsekin todeta, että harmistuin kovasti, kun Madeleine sittenkin ennätti paikalle.

Ah, tahdon niin kovasti nähdä, millaisia kaksosista tulee teineinä. Jotenkin tuollaisesta asetelmasta voi saada kehitetyksi vaikka mitä (ainakin oma mielikuvitukseni alkoi maalailemaan välittömästi ties mitä). Ja toivon myös jotenkin, että Sophien ja Lenwën käy loppujen lopuksi hyvin. Eiväthän ne missään kamaluudessa elä, mutta itse kannattaisin sitä, että ne saisivat jollain tapaa yhteisen elämän. :) Aika mahdoton toive kun molempien erilliset elämät ottaa huomioon, mutta aina saa haaveilla.

Annikainen kirjoitti...

Kiitos palautteesta! :)

Sophien ja Lenwën kohtalo on vielä vähän auki. Mulla on kaksi vaihtoehtoa mitä olen pallotellut, mutta ehkä, ehkä taivun sen toisen puoleen kuitenkin... Sitten näette. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tosi nättejä Ada ja Emilie:D Veikkaan että Adasta tuluu perijätär;) Mut sinä tiedät.
Miten saat noille lehtityypeile noi lehdet? onko ne ladattu jostain ja ne on jotain asuja?:D

Annikainen kirjoitti...

Ne on Enaylan pixie-ihoja, jotka löytyy Modista. Tuo tyttöjen ja Lenwën iho on muistaakseni nimeltään Glory. Ne siis kuuluu ihan ihoon, joten tässä vaihtelemisessa onkin ollut pieni säätö :D

Hah, kohta jo 1500 kävijää alle viikossa. Paljonkohan täällä on aikaisemmin käynyt... No, sitä emme koskaan saa tietää.

Anonyymi kirjoitti...

no terve taas! en oo nyt ehtinyt kommentoimaan koska on ollu vähän muutakin :) (rannalla)

no kuitenkin joudun tekemään uuden legacyn koska kone poisti vanhan joten eikun uutta tekemään! :D

Anonyymi kirjoitti...

Kuule Annikainen. sillon kun sä ja TETE kommasitte mun siihen juttuun, niin mä en voi ottaa sitä timanttia pois niiltä simeiltä koska se koodi toimii vain kauppa-auki lisä-osassa joten sitä en voi tehdä kun vasta silloin kun saan sen lisä-osan :) mulla on jo kuvat valmiina enää puuttuu tekstit.



Ja vielä yksi asia. kun kirjoittaa niitä tekstejä sinne niin miten sen saa niin että sen sammuttaa mutta ei tallenna että sitä voisi sitten vaikka jatkaa seuraana aamuna? ja muista että mä tarviin neuvoja vuodatus.nettiin mutta jos et osaa neuvoa minua niin ihan sama. :D

Annikainen kirjoitti...

Kuule, kun teet tekstejä niin älä kirjoita suoraan vuodatukseen vaan esimerkiksi wordiin tai johonkin vastaavaan ohjelmaan. Silloin voit tallentaa ihan milloin vaan, sitten vaan copypasteat valmiit tekstit vuodatukseen.

Jaa ai se on niin, enpä tullut ajatelleeksikaan. Yksi toinen tapa saada timantti piiloon on muuten siirtää se jollekin toiselle simille joka ei ole kuvassa, tai sitten vaan rajata kuva niin että se ei näy. Siis asettelet kameran niin, että timantti jää yläreunan yläpuolelle. :) Mä teen niin joskus kun laiskottaa ;)

Anonyymi kirjoitti...

mä en vain ymmärrä.... siis mä en vain voi ymmärtää että miten sä oot voiu saada noin hyvän legacyn?
kun mä vertasin mun legacya ja sun legacya niin sulla on 100% parempi legacy kun mulla.

Annikainen kirjoitti...

Hassu, sä olet vasta aloittanut, ja sitäpaitsi meillä taitaa olla aika paljon ikäeroa. Etkö muista miten järkyttäviä Tavastin ekat jaksot on? Ja silloinkin mä olin kuitenkin jo 20. Ja mä nyt olen tällainen, oon harrastanut kirjoittamista ja kuvataiteita (kai valokuvauksen ja lavastamisenkin voi sitten laskea sen katon alle) koko ikäni. En mä koe olevani mitenkään erityisen lahjakas, mutta harjoitus tekee mestarin. Kukaan ei ole seppä syntyessään, kuten tavataan sanoa. Kärsivällisyyttä ja työtä, sillä pääsee tuloksiin.

[/tätimoodi]

Anonyymi kirjoitti...

no niin se kai on.... :)
Mutta mennään suoraan asiaan, voitko nyt linkittää minut?
Legacyni on valmis ja eka jakso komeilee jo sivuillani. :)

Anonyymi kirjoitti...

Terhen on aivan ihanan näköinen mun mielestä! Kivasti keksitty noitten kaksosten murre muuten Siis Terhen on ehkä söpöin sim-lapsi ikinä! siis niistä mitä mä oon nähny... -___-' Mutta siis kuitenkin. Jatkoa jatkoa! :D Anteeks muute kun käytän hymäreitä nii paljon mutta mun mielest ne vaa on nii kivoi >.< :/

Anonyymi kirjoitti...

Nii jotai mun piti viel sanoo... Höö. Kirjotan sen joskus viel mut kummiskin. Jotenkin musta vaa tuntuu että... Äh (Sisältää huonon spoilauksen jolla ei ole perää, eikä edes luultavimmin totta!)
Terhen saadaan jotenkin järjestettyä sillä tavalla että hän palaa takaisin ja sitte tökätään porkkanapää-noita tilalle XD Tai sitten Adasta tulee periä.

Annikainen kirjoitti...

Vähän ohi :) Mutta mitä pienistä. Odotas vain kun näet Terhenin teininä, se on ihan ylikaunis.

Murre ei muuten ole keksittyä, se on mun omaa puhekieltä :D

Anonyymi kirjoitti...

ainiin unohdin kysyä, tää siis on saatettu jo kysyä mutta en muista sitä siis jos se on jo kysytty. Että mistä ihmeestä olet saanut sophien hiukset siis ne kiharat?
mä olen tonkinut kaikki sivut mutta en löydä niitä siis mistään!


Luulen että Adasta tulee perijätär :)

Annikainen kirjoitti...

villi veikkaus että ne on rosesimsin donat. Tai jonkun muun vastaavan sivuston. Etäisesti muistan ne joskus pmbd:stä noukkineeni :)

Anonyymi kirjoitti...

juu kiitti yritän ettii.....

ja voitko linkittää minut? anteeks jos oon tällänen mutta tahtoisin että joku edes linkittäisi minut :D

Annikainen kirjoitti...

Noin :) Olen tosi hajamielinen aina välillä, nyt on linkitetty :)

Anonyymi kirjoitti...

voi kiitos! :)

noora kirjoitti...

Ääh, sä olet annikainen ihan kamala! Ekaks täytyy odotella uutta jaksoa, ja sitten ku se tulee niin jätät sellaseen kohtaan että haluun heti jatkoa!! :((

Nojoo, äläpä välitä kamalasti tuosta äskösestä, oli vain pakko avautua kun tän ihanan osan jälkeen alkoi niin suututtamaan, jotenkin tökkäsi tuo loppu kuin seinään, tai ei siis sillee huonosti, vaan silleen että jäi jotenki odottaan että mitäs seuraavaks vaikkei kamalan jännä kohta ollutkaan tai mitään. Joo, ehkäpä olisi hyvä mennä unten maille.. :D Laitetaan äskönen siis sen teiniangstin piikkiin. Mutta taas kerran mahtava (ja ihanan pitkä) osa.

Olisin oikeestaan halunnut että pimut pääsee jo salaiseen huoneeseen, mutta olisihan se tyhmä ollut jos jo ekalla kerralla sinne onnistuvat tiensä löytämään. Jotenkin tykkään kamalasti tuosta Adasta, ehkä samoja piirteitä löytyy tältä allekirjoittaneeltakin..

Mahtavat muuten nuo kävijälukemat, huhhuh. Kertovat selkeästi jotain tarinasi tasosta? :)

Anonyymi kirjoitti...

Ò_o Okeei...? No hei siis milloin jatkoa muuten?

Annikainen kirjoitti...

No siis hei tästä on jo ollut puhetta. Ei painostusta kiitos.

Nyt on ollut vähän kiirettä tuon simpsakoissa pitämäni kisan kanssa, mutta uuteen jaksoon on melkein kaikki kuvat jo olemassa, tarvitsen vain Terhenistä vielä muutaman.

Ja sitäpaitsi, koukutusloput on ihan tahallisia ;)

Anonyymi kirjoitti...

hei mulla valmistu uus jakso...
mee kattoo ja arvostele sitten :)

Anonyymi kirjoitti...

muuten mulla ois kysyttävää, että miten sen kameran saa lattian kiinni siis simssissä? silleen että sillä kameralla vois vähä niinkun kävellä lattialla.

Anonyymi kirjoitti...

tai siis kun nuo ada ja emilie leikkii nukkekodilla niin miten saat sen niin lähelle niitä? aina kun joku mun simeistä leikkii ja yritän kuvata sitä läheltä vaan se ei onnistu kun se kamera ei liiku lähemmäks.

Anonyymi kirjoitti...

No en oo mikää Annikainen mutta ku kuvitellaan että näppis on näin...

(En osaa tehä semmosta merkkiä)
Caps lock
(Ylöspäin-nuoli)

Niin paina siitä missä mul on toi en osaa tehä merkkiä. Sitte vaa ohjailet painelemalla Q,W,E,A,S,D näppäimiä...

Anonyymi kirjoitti...

... Ja kun haluut taas tavalliseen pelitilaan niin voit paina uudestaan siitä emt näppäimestä :D

Anonyymi kirjoitti...

kiitti anonyymi :)
ja annikainen mä linkitin sinut minun sivuilleni

Annikainen kirjoitti...

Olipas selkeä kuvaus :D Napin nimi on TAB, ja se on se missä on kaksi eri suuntiin osoittavaa nuolta. Capsin päällä, niinkuin tuossa näytettiinkin. + ja - on myös käteviä, ne zoomaa. Ihan kuin olisin selittänyt tän juuri äskettäin... No siis.

Q: alas
E: ylös
W: eteenpäin
S: taaksepäin
A: vasemmalle
D: oikealle
+:lähemmäs
-: kauemmas

Näin. :)

Annikainen kirjoitti...

Kas, selailin vähän edellisiä jaksoja ja sieltä löytyi kommentti jota en ollut huomannut:

"Sims/Fantasia-Fani kirjoitti...

Mo!
Selaillin noita vanhempia sivustoja, ja nyt toivoisin samankaltaista kuvakisaa... jos vaan mitenkään olis mahdollist..?
"

Niin sopisiko vähän tarkentaa että mitä sivuja ja mikä ihmeen kuvakisa, olen aika varma ettei mulla tässä blogissa ainakaan ole mitään kisaa ollut. :)

Anonyymi kirjoitti...

Sittenhän, sittenhän sittenhän joulupukkia ei ole!! ÄITIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!
Olipsa tossakin ideaa... >.< -__-'

Anonyymi kirjoitti...

heh :D mä puhuin sinusta minun kaverilleni Monalle miten hyvä sä olet kirjoittamaan ja lavastamaan.... myös mun toinen kaveri Virpi on samaa mieltä =)
kyllä tosiaan ei uskois että tuon tekijä on ihminen.... luulis että se on joku muu laji tai olio joka osaa tehdä kaikki noin hyvin.

Annikainen kirjoitti...

Kyllä mä viimeksi tarkistaessani ihan ihminen olin, mutta väittävät muusikoita kyllä joskus ihan eri lajiksi, joten mistäs sitä tietää.

Tuo joulupukkijuttu meni nyt kyllä ihan ohi o_O Mutta: aloin eilen kirjoittaa uutta osaa. Kuvia on kyllä ihan sikana, joten en tiedä kauanko menee. Luulis tällä viikolla kuitenkin ilmestyvän :)

Anonyymi kirjoitti...

moi! simit on parhaita! ooon lukenu tääl näit aika paljon ja nää on tosi hyviä!! mulla on kolme sims kakkosta! : joulun kamasetti, yliopisto ja lemmikkielämää..:) ne on hyviä! saaan vielä kaks: matkoilla ja vapaa-aika!

Anonyymi kirjoitti...

moi! en pidä enää kauheesti simeistä kun mä sain uuden simin niin se oli rikki! kaikki siinä oli Saksan kielistä enkä osannu muuttaa niitä Suomeks.. vai pystyyköhän ees muuttamaankaan!! ja se levyke, särin siis rikoin sen, sen jälkeen kun ne oli Saksaks ja oikeesti! siis siinä ei tallentunu ne perheet mitä yritin tehä!!! ja siis se oli ihan outo! ja mustavalkonen oli koko höskänpaska!!

Annikainen kirjoitti...

Kuulostaapas kummalliselta. Jos asensit vahingossa saksaksi? Ei sitä rikkoa olisi kannattanut, olisit voinut käydä vaihdattamassa jos se oli oikeasti rikki. No, minkäs teet.

Anonyymi kirjoitti...

KIRAAKH KIRAAKH! Lisää... _ _
O

Anonyymi kirjoitti...

mulla on ongelma ja paha sellane :(
kuitenkin jossain vaiheessa multa ruetaan pyytämään sitä sukupuun tekoa mutta mitenkäs mä sen osaan? voitko vähän neuvoa :) ?

Anonyymi kirjoitti...

Mie voin väsätä sulle sukupuun jos annat mulle kuvat. Siis ompalle tää viesti.

Annikainen kirjoitti...

Se vaatii hiukan kikkailua kuvankäsittelyohjelmilla, ja mieluiten ei paintilla. Jos joku tekee sen sulle/samalla neuvoo miten tehdään itse, niin mikäs siinä. Tai eikö sun äitisikin ollut joku tietokoneihminen, ehkä se osaisi auttaa?

Anonyymi kirjoitti...

juups =) äiti kyllä kai osaa tän en oo varma ja tete.... en tiedä kun en osaa laittaa kuvia toisille :(

Anonyymi kirjoitti...

auttaako kunvanlaatuun se jos vähän muuttaa resoluutiota? siis auttoko sulla se?

Annikainen kirjoitti...

Vaikuttaahan se toki, että onko sulla pelin resoluutio 800x600 vai vaikka 1280x1024, kun pikseleitä on ruudulla enemmän vaikka näkymä on sama. Laajakuvapelaamista en muuten suosittele jos otat pelin omalla kameralla, kun kamera ottaa kuitenkin 4:3-kuvia, eli lisää ylös ja alas turhaa tavaraa. :) Eniten vaikuttaa toki se, että millä tasolla sulla on grafiikka-asetukset. Mutta suosittelen suurinta mahdollista 4:3-resoluutiota kuvien ottoon. Ainakin siis printscreenejä ottaessa ero on selvä, pelin omasta kamerasta en ole ihan satavarma, mutta luulis että se toimii suunnilleen samalla periaatteella.

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta entä se... Helkakala, mikä se oli... Joku hirveä noita-akka!"

*Nauraa kippurassa!* Koska olemme kaverini kanssa keksineet saman nimen kamalasta kotitalouden opettajastamme! Lisää tälläisiä! Aivan huima legacy muutenkin! Kiitos tästä.
Jaffaa

Anonyymi kirjoitti...

Mä en oo ennen kommentoinu mut kaikki jaksot tullu luettua... Ihmettelin sulla on tuolla jossain ihan alussa sellanen lasitakka systeemi ja se ? ? Tavast haamu joka kummitteli aikoinaan Madeleinella. Suvun eka mies`? Mistä sait sen rituaaliöydän ja vihrees savun? Ja millä sait tänkin jakost kuvat aidoiks? Ohhoh.. ja yks juttu viel. miten sait ton hiukset valkoseks?

Anonyymi kirjoitti...

Ihana osa :) Siellä oven takana taitaa olla huone missä Madeleine manas tai jotai, sen haamun joka kiusas niitä.

-Pinja