maanantaina, syyskuuta 21, 2009

Kohtaus V - Ada, Emilie

Tästä eteenpäin en sitten tiedä, milloin saan viimeisen jakson esiin. Mun DVD-asemassa on jotain vikaa enkä saa peliä auki = loppuja kuvia otettua. Hups. Yritän kyllä saada ongelman korjattua asap. Tämän jälkeen siis luvassa vielä yksi jakso ja sitten se on ohi, finito, over, slut. Apua.



Kun kesäloma vihdoin koitti, Ada keräsi kamppeensa pikavauhtia ja lähti takaisin kotiin. Hän ei vielä tiennyt, palaisiko takaisin kouluun vai ei – sellaiset asiat tuntuivat nyt merkityksettömiltä. Sophie ja Lenwë ottivat huolestuneina vastaan tyttärensä, joka näytti siltä kuin olisi sairastunut vakavasti. Ada oli kertonut äidilleen hiukan yksinkertaistetun version siitä mitä oli tapahtunut (eli todennut ykskantaan, että suhde oli ohi yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin), ja vanhemmat päättivät hienotunteisesti jättää tarkemmat kyselyt myöhemmäksi.

Ada toi vähät tavaransa pihan kunnostettuun pehtoorintupaan. Häntä ei huvittanut asettua yläkertaan neitojenkamariin, vaan hän tarvitsi omaa tilaa ja rauhaa. Jos hän saisi olla aivan rauhassa, hän saattaisi ehkä pystyä olemaan ajattelematta Fabiania. Hän tiedosti itsekin, että shokista olisi jo pitänyt päästä yli, mutta se tuntui kerta kaikkiaan mahdottomalta. Tarkastellessaan kuvajaistaan peilistä Ada tunsi etäisen inhon värähdyksen. Hän ei ollut jaksanut pitää itsestään huolta, hiukset laskeutuivat karheina ja elottomina, silmien alla oli mustat renkaat ja ripset näyttivät värittömiltä. Tuntui vain jotenkin ylivoimaiselta ponnistukselta tehdä asialle jotakin, joten se sai jäädä.



Pehtoorintuvassa oli enimmäkseen kirpputorilta löytyneitä tai muuten vain entisöityjä vanhoja kalusteita, liesikin oli puuhella. Adan ei tosin tarvinnut paljoa kokata, joten sitä ei tarvitsisi juuri mihinkään. Ada oli tyytyväinen majoitukseensa: yksinkertainen, suorastaan karu vanha tupa kietoi hänet syliinsä kuin lämmin halaus.



Makuuhuone ei ollut aivan niin yksinkertaisesti kalustettu, mutta pramea ulkomuoto hämäsi – Adan patja oli kivikova ja tuntui siltä kuin se olisi täytetty jouhilla. Mitä se tarkemmin ajatellen luultavasti olikin. Ainakaan se ei innoittaisi epämiellyttäviin ajatuksiin, Ada huokasi itsekseen ja nojasi otsaansa käteensä. Tämän kesän hän viettäisi hiljaiseloa ja keräilisi itsensä palasia kasaan, jotta elämä edes joskus jatkuisi. Joskus hamassa tulevaisuudessa, mitä Ada ei halunnut ajatella lainkaan.



Ada oli hankkinut uuden Macin ja ryhtynyt kirjoittamaan. Hän ei kertonut kenellekään tästä harrastuksestaan, ja Sophien ihmeteltyä kallista hankintaa Ada väitti kirkassilmäisesti ostaneensa sen pelaamista varten. Selitys aiheutti päänpyörityksiä ja taivastelua, mutta Ada jätti asian sikseen saman tien.



Adan kirjoittamisen syy oli kylpyhuoneen lukitun oven takana. Adaa hiukan ihmetytti etteivät äiti ja Lenwë – Adan oli vieläkin vaikea ajatella "isä" – olleet koskaan puolella sanallakaan ihmetelleet oven tarkoitusta, mutta Ada päätteli sen olevan yksi niistä pienistä asioista, jotka vain eivät olleet Suur-Tammelassa niinkuin normaaleissa taloissa. Piilossa suoraan nenän edessä, kävihän se toki niinkin.

Ada livahti huoneeseen silti mieluiten silloin, kun kukaan muu ei ollut kotona. Sitä tapahtui onneksi melko usein.



Madeleine oli onnistuneen manausrituaalinsa jälkeen kalustanut huonetta vähän lisää. Aataminaikuinen kirjahylly pölyisine niteineen oli paikallaan, samoin hiukan epäilyttävä alttarinkaltainen rakennelma. Ensin Ada oli vaistomaisesti säikähtänyt huoneen sisustusta, niin omituiselta se oli vaikuttanut. Madeleine-mummon muistiinpanot, jotka nököttivät lipaston pöytätasolla kuin Adaa odottamassa, olivat valaisseet asiaa kuitenkin huomattavasti.
Ada oli suorastaan hiukan järkyttynyt siitä omistautumisesta, millä mummo oli kaikessa hiljaisuudessa paneutunut – niin mihin? Ada ei oikein keksinyt mitään sopivaa kattotermiä kuvaamaan Madeleinen sielunmaisemaa, joka avautui hänen muistiinpanoistaan yli neljänkymmenen vuoden ajalta. Madeleine oli tunnustanut Adalle, ettei ollut sittenkään malttanut jättää suvun historiaa rauhaan, vaikka olikin ensin monta vuotta vältellyt edes lukitun huoneen lähellä käymistä. Lopulta Madeleine oli kuitenkin vastahakoisesti todennut, ettei menneisyys jättäisi häntä rauhaan, vaikka Gustav Adolfista olikin päästy.
Siispä mummo oli tutkinut huolellisesti ja seikkaperäisesti sukunsa historiaa, mutta perinteisen sukututkimuksen lisäksi hän oli hyödyntänyt hämmentävää kykyään, nimittäin kykyä keskustella kuolleiden kanssa. Madeleine-mummo oli ollut, paremman sanan puutteessa, meedio. Ellei Ada olisi itse niin selvästi kokenut samoja ilmiöitä itsessään, hän olisi varmaankin kuitannut ne osat mummon kirjoituksista mielikuvituksen tuotteena.

Adan salaperäinen kirjoitusprojekti liittyi juuri tähän: hän kirjoitti puhtaaksi mummon muistiinpanojen pohjalta Tavastin sukukronikkaa, alkaen niistä päivistä kun Suur-Tammela ensimmäisen kerran rakennettiin. Kiitos mummon, hän pystyi kirjoittamaan erityisen tarkasti ja kirpakasti juuri suvun naisten historiaa, heistä nimittäin viralliset lähteet ja kirkonkirjat kertoivat hyvin vähän. Kauniin ja etäisen naisen muotokuva huoneen seinällä esitti Madeleinen kaimaa, Gustav Adolfin tytärtä joka oli pakotettu naimaan tympeä serkkunsa jotta suvun nimi ei katoaisi. Adaa puistatti moinen meno, mutta kauhukseen hän huomasi, että vielä mummokin oli itse ollut vähällä joutua samantyyppiseen tilanteeseen. Projektista tulisi pitkä, mutta aikaahan Adalla oli vaikka hamaan hautaan asti.



Kun Ada ei jaksanut kirjoittaa, hän hiippaili mummon huoneeseen mietiskelemään. Kaikki muu huoneessa alttaria ja Varjojen kirjaa (Madeleinen rituaalimuistiinpanoja ja kuvauksia) myöten vaikutti aika selkeältä, mutta pieni oranssilakkinen puutarhatonttu ei saanut mitään selitystä missään. Ada makoili usein lattialla tuijottamassa tonttua yrittäen keksiä, mikä sen tehtävä oikein oli. Se vaikutti niin täysin ei-mystiseltä, ja kuitenkaan sen läsnäolo huolellisesti järjestetyssä huoneessa ei voinut olla sattumaa. Kuten niin monta kertaa aiemminkin, tuijotettuaan tonttua intensiivisesti viisitoista minuuttia Ada kohautti harteitaan, nousi seisomaan, venytteli ja astui alttarin eteen.



Ada ei vielä joka kerta saanut yhteyttä muodostettua, vaikka yrittikin tehdä kaiken niinkuin Madeleinen muistiinpanoissa opastettiin. Hänellä oli sellainen epämääräinen olo, että hänen olisi pitänyt jotenkin soveltaa Madeleinen ohjeita ja tehdä tilanteesta omansa, mutta oli vaikea keksiä, mitä hänen pitäisi muuttaa. Siispä Ada sytytti kynttilät, tarttui vanhaan rituaaliveitseen ja piirsi sillä ympärilleen ilmaan kehän mutisten samalla haparoiden Madeleinen kirjasta lukemiaan sanoja.



Kun piiri oli avattu, Ada jäi pohdiskelemaan mitä seuraavaksi pitikään tehdä. Oli ehkä vähän hömelöä heittäytyä kokeilemaan kepillä jäätä ilman sen kummempaa tavoitetta, Madeleinen muistiinpanoissahan selvästi sanottiin, että esiäitejä ei kannattanut häiritä ellei ollut jotain selkeää asiaa, mutta Ada oli varma, että jos saisi puheyhteyden eikä vain epämääräisiä välähdyksiä, hän kyllä keksisi jotakin kysyttävää. Siispä hän kohotti katseensa hopeakehyksiseen peiliin ja siristi silmiään, yrittäen antaa mielensä nähdä jotakin muutakin kuin hänen oman kuvajaisensa.



Adan järkytykseksi peili peittyi yhtäkkiä harmaaseen usvaan. Kun usva hälveni, peilistä eivät katsoneetkaan takaisin hänen omat silmänsä, vaan kaksoissiskon mukiloidut ja ehdottoman lehtevät kasvot. Ada hätkähti Emilien ulkomuotoa niin että kavahti taaksepäin ja kirkaisi, ja näky katosi yhtä nopeasti kuin oli muodostunutkin.
Adan sydän tykytti tuhatta ja sataa: tämä oli ensimmäinen kerta kun hän oli nähnyt peilissä jotakin muuta kuin hajanaista väpätystä tai omat sumeat kasvonsa. Mikä oudointa, hän ei ollut nähnyt ketään esiäitiä, vaikka niin oli ollut tarkoitus, vaan siskonsa, josta ei ollut kuulunut taaskaan mitään viikkokausiin. Ada oli kuvitellut että siskolla meni hyvin uudessa kodissa kaukaisessa kaupungissa, mutta peilissä näkynyt kuva oli lähes tunnistamaton. Ada sulki piirin nopeasti, sammutti kynttilät ja suitsukkeet, kiitti esivanhempia ja paikanhaltijoita ja astui ulos huoneesta lukiten oven huolellisesti perässään.



Juuri kun Ada oli saanut työnnettyä painavan liinavaatekaapin takaisin oven eteen, puhelin soi alakerrassa. Koska Sophie ja Lenwë olivat vieläkin ulkona, Ada ryntäsi vastaamaan. Hän ei ollut täysin yllättynyt siitä, että puhelimessa oli Emilie.
"Ai hei Ada... Kuule, onko äiti kotona?" Emilien ääni kuulosti hätäiseltä ja vaimennetulta. Marie-vauva parahti itkemään taustalla.
"Ei, äiti ja L... isä lähtivät käymään kaupungilla. Mikä hätänä?" Ada kysyi huolestuneena.
"Äsh, Marie kulta, älä huuda, kiltti... Mistä... Mitenniin jokin olisi hätänä", Emilie supatti puhelimeen, mutta ei kuulostanut kovinkaan uskottavalta. Saman tien sisko huokasi ja Ada kuuli pienen nyyhkäyksen. "Kuule, onko sulla yhtään rahaa siellä, tai jotain? Mä tulen sinne, mutta mulla ei oo autoa, mun on pakko tulla taksilla, pystytkö sä maksamaan sen?"



"Etkö voi tulla bussilla tai jotain", Ada ihmetteli. Vai olisiko hänen näyssään sittenkin jotakin perää...?
"Tuota... Mieluummin en," Emilie väisteli, eikä Ada viitsinyt väittää vastaan. Päin vastoin.
"Äh, tule vain taksilla, mutta laita hattu syvälle päähän," Ada sanoi ja puraisi sitten huultaan. Langan päässä tuli hyvin hiljaista lukuunottamatta Marien parkunaa.
"Mitä tuo oli tarkoittavinaan," Emilie kysyi varovasti. Taustalta kuului ovikellon pirahdus ja Emilie hengähti terävästi. Askeleita, Emilie ilmeisesti kurkisti ovisilmästä.
"Se on talonmies... Mä lähden tulemaan ihan kohta. Nähdään muutaman tunnin kuluttua, mä soitan nyt taksin. Moi," Emilie supatti ja sulki puhelimen.

Ada jäi tuijottamaan luuria hetkeksi. Jotakin oli selvästi tapahtunut, eikä Ada voinut karistaa tunnetta, että se jokin oli katkaissut kamelin selän. Hän muisti hyvin jouluna alkaneet kohtauksensa, joiden oireita olivat siskon huudot korvissa ja näkymättömän käden iskut, jotka olivat saaneet hänen kasvonsa kirvelemään niin että kyynelet valuivat silmistä. Ehkä ne saisivat pian selityksensä.



Kolmen ja puolen tunnin kuluttua pihaan todellakin ajoi taksi, ja siitä nousi Emilie, isolierinen hattu syvällä päässään ja massiiviset aurinkolasit silmien peittona. Taksikuski pinosi Emilien vähät matkatavarat pihalle samalla kun Emilie irrotti tyttärensä lapsenistuimesta ja nosti hänet syliinsä. Ada katseli pääoven portailta sisartaan tuntien selittämätöntä suojelunhalua. Emilie näytti jotenkin haavoittuvaiselta ja heiveröiseltä. Mitä ihmettä hänelle oli oikein voinut tapahtua?

Taksikuski kurvasi pois pihalta ja Ada säntäsi nostamaan Emilien laukkuja. He vaihtoivat kömpelöt tervehdykset, halaaminen kävi Adan mielessä, mutta hän oli jo nostanut käsiinsä kaksi painavaa matkalaukkua ja Emiliellä oli Marie sylissään. Vasta kun Emilien laukut oli raahattu sisään ja Emilie oli asettanut Marien suhteellisen turvallisesti lattialle peiton päälle, Ada sai katsottua siskoaan vähän tarkemmin.



Emilien kasvot olivat toden totta paitsi lehtien, myös sinelmien ja naarmujen peitossa. Ada tuijotti hetken sanattomana siskoaan ja puhahti sitten.
"Mitä helvettiä se kusipää on oikein sulle tehnyt?" hän kysyi, äänensävy sanoja lempeämpänä, ja tarttui hellästi siskoaan olkapäistä. Emilie katsoi poispäin ja nieleskeli.
"Tuota, puhutaanko siitä vähän myöhemmin? Mä voisin todella, todella mielelläni asettua johonkin ja käydä suihkussa..." hän mutisi. Ada vetäytyi hieman taaksepäin ja alkoi muitta mutkitta kantaa laukkuja yläkertaan. Siskon ulkomuoto hämmensi Adaa: hän ei ollut ikinä nähnyt Emilietä yhtä huolittelemattoman näköisenä, eikä se johtunut pelkästään mukiloiduista kasvoista. Samalla hänen sisuksensa kiehuivat vihasta Pasia kohtaan. Hänen siskoaan ei kohdeltu tuolla tavalla!
Sillä välin kun Emilie suihkutti itseään pitkään ja hartaasti, Ada kävi hakemassa Vähä-Tammelan ullakolta vanhan lastensängyn haukottelevan Vilhelm-enon avustuksella. Sillä välin myös Sophie ja Lenwë saapuivat kotiin, ja seurasi yleistä (ja hiukan hämmentynyttä) tohotusta Emilien ja etenkin Marien ympärillä, ja kesti pari tuntia ennenkuin Ada sai salakuljetettua Emilien omaan tupaansa ja istutettua hänet pienen olohuoneen nojatuoliin.



"No, alahan selittää," Ada tivasti lempeästi. Emilie oli vaihtanut päälleen vähän siistimmän neuleen ja pessyt hiuksensa ilmeisesti ensimmäisen kerran noin viikkoon. Hän näytti jo paljon parempivointiselta, vaikka mustelmat ja turvonnut huuli eivät olleetkaan kadonneet.
"Eiköhän se ole aika selvää," Emilie mutisi hiljaisella äänellä. Adaa vähän kylmäsi: sisko oli aina ollut äänekäs ja hyväntuulinen, ei mikään vetäytyvä mutisija. Miten pahasti siskon itsetunto oli oikein tallottu?
Vauhtiin päästyään Emilie kertoi Adalle kaiken siitä lähtien kun hän jouluaattoiltana oli pyörtynyt kylpyhuoneeseen ja herännyt lehdet naamassaan, siitä miten hän ei pystynyt enää vaihtamaan ihoa takaisin, miten Pasin rakkaus oli kuollut täydellisesti säikähdyksen seurauksena, miten hän oli ollut oman kotinsa ja oman häpeänsä vankina, ja miten hän oli tänään kerta kaikkiaan saanut tarpeekseen.



"Mikset soittanut poliisille, tai meille, tai jotakin," Ada ihmetteli, mutta tiesi jo sisimmässään vastauksen. Jos hän olisi herännyt jonakin päivänä lehdet kasvoissaan kykenemättä muuntautumaan takaisin, hänkin olisi piiloutunut mahdollisimman tehokkaasti. Ehkä sillä erotuksella, että hän olisi varmaankin juossut kysymään isältään apua. Emilie-parka. Emilie painoi katseensa ja mutisi jotain epäselvää, oli hetken hiljaa ja nosti sitten päätään.
"Puhutaan välillä susta. Mitä sulle kuuluu, et säkään mitenkään erityisen pirteältä näytä?" Emilie kohotti kulmakarvojaan ja irvisti sitten. Kasvojen mustelmat taisivat olla melko kipeät. Oli Adan vuoro painaa katseensa. Hän ei ollut kertonut Emiliellekään koko totuutta siitä, miten hänen ja Fabianin oli käynyt. Nyt hän kuitenkin havaitsi haluavansa kuollakseen kertoa kaiken edes jollekulle joka ymmärtäisi.

Adan saatua kertomuksensa loppuun Emilie huomasi tuijottaneensa suu ammollaan jo hyvän aikaa. Hän loksautti leukansa yhteen ja kurtisti kulmiaan. "Se Heidi taisikin olla paljon pahempi biatch kuin mitä luultiinkaan... Mutta tässä on jotain mätää." Ada tuhahti.
"No kai tässä nyt on. Mun elämäni rakkaus valehteli mulle epäolennaisista asioista ja karkasi sitten naimisiin eksänsä kanssa kun oli lapsi tulossa. Ihan kuin elettäisiin jotain viiskytlukua... Eipä mullakaan mitenkään lujaa mene," hän mutisi katkerasti. Musta viha alkoi painaa rintaa, mutta sen kohtaaminen oli nyt helpompaa, kun oli sisko jonka kanssa asiasta puhua.
"Mutta... Etkö ite huomaa miten omituiselta tuo kuulostaa?" Emilie tivasi. "Miksi hemmetissä Fabian olisi valehdellu sulle jostain tollasesta? Ja se Heidihän ei muuta suunnilleen selittänykään kuin että se aikoo odottaa avioliittoon asti. Entä jos..." Emilie napsautti suunsa kiinni. Koko kuviossa oli jotakin pahasti vialla, mutta hän ei aivan keksinyt, mitä. Ensimmäinen ajatus oli ollut, että oliko Fabian edes varmasti lapsen isä, mutta miksi Fabian olisi mennyt Heidin kanssa naimisiin, jos ei olisi mahdollisuutta siihen, että lapsi olisi hänen? Eli vaihtoehdot olivat joko se, että Fabian oli valehdellut, tai sitten se, että hän oli pettänyt Adaa. Siskonsa tummuvasta katseesta Emilie näki, että hänenkin ajatuksensa kulkivat samaa rataa pitkin. Tämä ei nyt päättyisi hyvin.



"No mitä sä nyt meinaat tehdä", Emilie vaihtoi äkkiä puheenaihetta. "Meetkö vielä takaisin yliopistolle?"
Ada mietti hetken. "Mä en oikeasti tiedä. Näytteleminen ja teatteritiede on kivaa, mutta multa on jotenkin mennyt maku koko hommasta. Haluisin tehdä jotain ihan muuta välillä... Mutta mitä sitten, en kyllä yhtään tiedä. Entä ite?"
Emilie pudisti päätään ja hymyili vähän. "Mulle yliopisto sopii vielä huonommin kuin sulle. Mutta joku duuni pitäis varmaan löytää, että pystyn kasvattamaan Marieta ja hankkimaan kämpän..."
"Etkö aio asua täällä", Ada tiedusteli varovasti. Kartanossa oli kyllä riittämiin tilaa vaikka kolmelle perheelle, ja pihan toisella puolella oli piikojentupa ihan tyhjillään.
"Eeeen... Ei mulle taida sopia ihan näin pieni kaupunki. Pitää sitä nyt jotain muutakin elämää olla kuin seurakunnan neulekerho ja marttojen pannukakkuklubi," Emilie virnuili. Adan sydän hypähti vähän: miten hän olikaan kaivannut siskon hyväntuulista pinnallisuutta, ihme kyllä. Suurimman osan ajasta se oli ärsyttänyt häntä aivan suunnattomasti, mutta nyt kun Emilie oli ollut poissa hänen elämästään niin kauan, hän tajusi miten hyvin he tasapainottivat toisiaan.



Äkkiä tytöt olivat jaloillaan, tuuppivat toisiaan ja kiusoittelivat toisiaan seurakunnan neulekerhon kunniajäsenyydestä, rätkättäen päälle kuin teini-ikäiset. Ada ei muistanut lainkaan, milloin olisi viimeksi nauranut oikeasti, ja kyynelet tulvahtivat hänen silmiinsä. Hän kaappasi siskon syliinsä ja rutisti niin että kylkiluut rusahtelivat.



"Au au au au, älä noin kovaa," Emilie huudahti ja Ada löysäsi vähän otettaan.
"Onko se helvetin paskiainen takonut sua muuallekin kuin naamaan", Ada kauhistui kun Emilie kyyristyi pidellen kylkeään.
"No on tietenkin... Mutta se on loppu nyt. Mä soitan huomenna poliisille ja haen lähestymiskieltoa ja asianajajalle ja haen avioeroa ja... ja tän sormuksen mä aion kyllä heittää johonkin niin syvälle mereen kuin vaan löydän. Mä en halua olla enää vankilassa." Emilie ojensi tällä kertaa kätensä ja halasi siskoaan vähän varovaisemmin kuin äsken.
"Mulla on ollu ikävä sua, sisko pieni", hän hyrisi Adan olkapäätä vasten. "Sovitaanko, että ei enää ikinä pidetä näin pitkiä taukoja, jooko?"
Ada naurahti vielä uudestaan. "Sehän sopii, mutta ei nyt sentään muuteta takaisin yhteen... Vaikka jos sä joskus lähdet johonkin, mä katson Marieta tosi mielelläni. Se on ihan sun näköinen, miten sä et ole tuonut sitä näytille vielä?" Ada torui.
Emilie irvisti hiukan seinään päin: Mariesta ei parhaalla tahdollakaan erottanut vielä lainkaan äitinsä piirteitä. Silti, Emilie ei voisi koskaan katsoa omaa lastaan kieroon. Se rakkaus oli täysin ehdotonta ja riippumatonta mistään ulkopuolisesta. Emilie viettäisi vaikka koko loppuelämänsä kaupan kassalla ja seurakunnan neulekerhossa, jos Marien hyvinvointi sitä vaatisi. Hän toivoi kuitenkin salaa ja hartaasti, ettei hänen tarvitsisi ikinä elämässään osallistua yhdenkään rouvaskerhon toimintaan...



Elämä asettui nopeasti selkeisiin uomiin Suur-Tammelassa. Emilien mustelmat, sekä sisäiset että ulkoiset, paranivat hitaasti mutta varmasti. Hän luki paljon, enimmäkseen yrittääkseen keksiä, mitä haluaisi elämällään tehdä. Hänen olisi vaikea työskennellä kodin ulkopuolella nyt kun Marie oli vielä pieni, mutta toisaalta hänellä ei ollut aivan mahdoton kiire. Lopulta hän päätyi soittamaan Emil-enolle ja kysymään, olisiko hänellä jotakin tulevaisuutta muotialalla, ja voisiko eno mahdollisesti ajatella kouluttavansa häntä johonkin tehtävään. Eno lupasi miettiä asiaa.

Tulevaisuudestaan Emilie ei siis ollut kovinkaan huolissaan, etenkin kun Pasista ei ollut kuulunut mitään. Avioeropaperit jumahtivat siihen, ettei Pasi reagoinut asianajajan toistuviin soittoihin ja kirjeisiin, mutta Emilie otaksui että mies oli hukuttautunut pulloon lopullisesti. Sormus odotti lipaston laatikossa matkaa meren ääreen.



Sen sijaan Adasta Emilie oli huolissaan. Sisko haahuili ympäriinsä kartanon mailla kuin haamu eikä käynyt koskaan ulkona, ramppasi vain päärakennuksen ja oman tupansa väliä. Välillä hän jutteli toki perheensä kanssa ja leikitti Marieta, mutta hän näytti sulkeneen kaikki muut ihmiset elämästään. Emilie näki usein valon loistavan Adan tuvan ikkunasta vielä pitkälti puolen yön jälkeen, kun hän heräili öisin Marien ääntelyyn. Fabianista ei ollut enää puhetta, mutta sisko kuihtui silmissä. Hiukset harottivat hoitamattomina, silmissä oli kummallinen hehku ja kylkiluut alkoivat törröttää. Ilmeisesti hän ei muistanut syödä tarpeeksi.



Eräänä painostavan kuumana heinäkuun lopun iltana Marie oli tavallista äkäisemmällä tuulella. Tyttö oli kitissyt tauotta koko illan, epäilemättä kuumuuttaan. Emilietäkin kuumotti kummallisesti ja hikeä puski joka paikasta. Hän oli lukenut koko illan muotilehtiä ja vaatesuunnittelun historiaa ja tunsi olevansa nihkeän hikinen. Kun Marie taas rääkäisi kehdossaan, Emilie nousi huokaisten ylös, nosti Marien syliinsä ja puhalteli tytön niskaan ja selkään. Se rauhoitti lasta, mutta Emiliellä itsellään oli levoton ja inhottava olo. Hän halusi uimaan.



Emilie törmäsi Adaan eteisessä, sisko ei ollutkaan vielä vetäytynyt omaan tupaansa. Sisko hätkähti kummallisen paljon hänen näkemistään, mutta virnisti sitten kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Emilie ojensi Marien Adalle, joka otti lapsen hämmentyneenä hartialleen.
"Voitko vahtia Marieta hetken, mun on aivan pakko päästä uimaan, mä tukehdun," Emilie hihkaisi ja oli jo menossa hakemaan pyyhettä.



"Hei hei hei, mä olin just menossa omalle puolelle, mulla on, mun pitää..." Ada jäi änkyttämään.
"Äsh älä viitsi, ei mulla mee kauaa, mä oon istunu sisällä koko illan ja mä löyhkään ku tunkio, ihan järkyttävän hikinen olo," Emilie valitti. "Mee vaikka katsomaan telkkaria tai jotain, pliis, mä tuun ihan kohta takaisin," hän maanitteli. Huokaisten Ada pyöräytti silmiään ja nyökkäsi sitten.
"Jes! Oot maailman paras sisko!" Emilie hihkaisi, kipaisi kylpyhuoneesta pyyhkeen ja kipitti talon taakse uima-altaalle.



Ulkona oli pimeää, kuumaa ja ilma tuntui rätisevän loppukesän sähköä. Emilie kiskoi vaatteita yltään kävellessään ja käveli suoraan altaaseen. Molskahdus viileään veteen tuntui taivaalliselta. Emilie ryhtyi kauhomaan laiskasti altaan päästä päähän. Jossain kaukana jyrähti ukkonen.



Emilie pysähtyi hetkeksi altaan päähän polkemaan vettä. Taivaalta ripsahti pari vesipisaraa ja Emilie käänsi kasvonsa kohti sadetta avaten suunsa. Muutama makea pisara tipahti hänen kielelleen, ja hän kääntyi kellumaan selälleen. Suuret pisarat tipahtelivat laiskasti hänen kasvoilleen ja suljetuille silmäluomilleen, kun hän kellui onnellisena altaassa. Elämässä oli lopultakin kaikki hyvin: mitä siitä, vaikka hän olikin saanut lapsen liian nuorena ja keskeyttänyt koulunsa? Kyllä kaikki vielä järjestyisi.



Ada oli juuri kylvettänyt Marien nopeasti viileällä vedellä ja vienyt tytön nukkumaan, kun Sophie hiipi huoneeseen.
"Ai sinä oletkin vielä täällä," hän kuiskasi. "Missä Emilie on?"
Ada nosti sormen huulilleen ja ohjasi äitinsä aulaan. "Emilie meni uimaan, sillä oli tosi kuuma. Tekis kyllä mieli tehdä itse seuraa..." Adalla oli yllään isän vanha pyjama, jonka etumus oli epämiellyttävän märkä kylvetyksen jäljiltä. Samalla hetkellä kattoon ropsahtivat sateen ensimmäiset pisarat.
"Tai sitten ei," Sophie huomautti. "Sitäpaitsi olin kuulevinani ukkosta äsken, pitäisiköhän sinun hakea Emilie sisälle? Ukkosella uiminen ei ole kovin turvallista," hän lisäsi huolestuneena.
"Äsh, sehän on vain uima-allas eikä mikään iso järvi," Ada naurahti ja nosti kätensä taputtaakseen äitiään olalle.

Sillä sekunnilla maailma räjähti ja ikkunalasit helisivät.



Emilie havahtui altaassa siihen, että hänen oli vaikea hengittää sateen yllyttyä. Hän kääntyi ympäri uidakseen portaille, kun maailma katosi hänen ympäriltään sokaisevaan välähdykseen.



Ada ja Sophie seisoivat ikuisuudelta tuntuneen ajan suu ammollaan toisiaan tuijottaen. Sitten molemmat huusivat kuin hengenhädässä ja säntäsivät alas portaita.



Ada juoksi edeltä uima-altaalle johtavaa polkua sydän kurkussa ja vatsa kuin lyijyä täynnä. Kaatosade takoi hänen kasvojaan ja teki näkemisen ja hengittämisen vaikeaksi, mutta kun hän pääsi altaalle, sydän tipahti kurkusta jonnekin vatsan pohjalle. Emilie kellui kasvot ylöspäin vedessä aivan liikkumattomana. Ada yritti huutaa äidilleen, ettei tulisi pidemmälle, mutta liian myöhään. Sophie ulvaisi kuin leijonaemo ja yritti hypätä altaaseen, mutta Ada pysäytti hänet.
"Ei! Äiti, älä, se ei ole turvallista!" Ada sai taistella kaikin voimin, ettei äiti olisi hypännyt. Hän ei tiennyt lainkaan, olisiko vesi vielä vaarallista, mutta hän ei halunnut ottaa mitään riskejä. Päässä pyöri, mutta yhtään järkevää ajatusta ei tullut läpi. Mitä nyt piti tehdä? Oliko sisko hengissä vai kuollut? Saattoiko hänet vielä pelastaa? Apua, hän ajatteli epätoivoisesti. Sitten sateen läpi kantautui hätäisiä askeleita.



Lenwë parkaisi vähintään yhtä kovaa nähdessään toisen tyttärensä kelluvan altaassa täysin elottomana. Hänkin ymmärsi heti mitä oli tapahtunut. Hän sieppasi Sophien Adan käsivarsilta ja painoi hänet rintaansa vasten. Sophie oli lakannut taistelemasta ja itki nyt lohduttomasti. Ada oli täysin avuton.
"Isä, isä, apua, Emilie, auta!" Hän ei osannut sanoa mitään muuta, ja astui muutaman askeleen lähemmäs altaan reunaa. Lenwë ojensi toisen käsivartensa Adankin ympärille.
"Shhh, kultapieni, älä mene veden lähelle... Emilietä ei voi enää auttaa." Ada riistäytyi irti.
"Valehtelet! Ei niin voi olla, auta nyt, tee jotakin!" Ada kirkui ja pyyhki epätoivoisesti vettä kasvoiltaan. Hän ei ollut varma, oliko hänen silmiään sumentava kosteus sadevettä vai kyyneliä. Ehkä molempia.
Lenwën katse tummui. "Vaikene! Vie äitisi sisään. Nyt." hän ärähti. Ada säikähti niin että totteli heti. Lenwë ei ollut koskaan käyttänyt komentoääntään tyttärensä kuullen, ja se teki pelottavan vaikutuksen.
Sophie horjahti nikotelleen taaksepäin ja Ada astui ottamaan äitinsä vastaan nielaisten oman säikähdyksensä. Hän lähti taluttamaan äitiään sisälle kykenemättä enää katsomaan taakseen. Hän kuuli äidin nikotusten yli vaimeamman äänen takaansa. Lenwëkin itki. Oli parempi että hän hoitaisi Emilien pois altaasta, Adasta tuntui että Sophie romahtaisi hetkenä minä hyvänsä. Häntä itketti ja suututti. Jossakin etäisyydessä hänen tajuntansa rajoja kolkutteli tieto siitä, että sisko oli poissa, mutta hämmästyttävän tyynesti hän havaitsi, että ei kykenyt vielä tuntemaan tiedon koko iskua.



Ada oli juottanut äidilleen kaksi isoa lasillista konjakkia, ja Sophie oli lopulta rauhoittunut sen verran, että oli kyennyt nukahtamaan. Ada oli itse vetäytynyt neidonkamariin, siihen huoneeseen missä Emilie oli asunut ja missä Marie nukkui. Hän itse ei pystynyt nukkumaan, makasi vain pimeässä peiton alla silmät apposen avoimina. Päässä pyöri sama filmi uudelleen ja uudelleen: hymyilevä Emilie lähdössä uimaan, huolestunut äiti, valtava salaman räjähdys, epätoivoinen juoksu kaatosateessa, Emilien eloton ruumis jonka ympärillä vesi kuohui ja liplatti, äidin eläimellinen kirkuna, isän pelottava jyrähdys... Ja uudelleen. Ja uudelleen. Ada käänsi kylkeä seinään päin, ja filmi lähti jälleen alusta hänen tyhjänä tuijottavien silmiensä edessä.

Parin tunnin kuluttua Lenwë hiipi huoneeseen ja sytytti valon. Adan silmät olivat kiinni, mutta hän hengitti hiukan turhan tasaisesti ollakseen aidosti unessa. Lenwë ei kuitenkaan halunnut häiritä tytärtään vaan käveli Marien kehdolle. Hänen hämmästyksekseen lapsi oli hereillä.



Lenwë nosti tyttärentyttärensä syliinsä. Marie tuijotti häntä avoimen ihmettelevästi suurilla sinisillä silmillään. Lenwë puristi Marien rintaansa vasten. Hän oli ensin polvistunut uima-altaan äärellä niin kauan että oli kastunut aivan läpimäräksi. Sitten hän oli hitaasti kävellyt Vähä-Tammelaan, soittanut ovikelloa niin kauan että uninen Vilhelm oli tullut avaamaan hämmästyneenä oven. Hämmästys oli vaihtunut järkytykseen ja suruun, mutta Vilhelmin avulla Lenwë oli nostanut Emilien ylös altaasta ja soittanut sitten hätäkeskukseen. Langokset olivat odotelleet ambulanssia sateessa, Lenwë tyttärensä elottomia kasvoja silittäen, Vilhelm välillä lankonsa olkaa myötätuntoisesti taputtaen.
Lenwë katsoi uudestaan äidittömäksi jäänyttä pikkutyttöä. Hän olisi erittäin mielellään käynyt nitistämässä sen pienen nilkin, joka oli pahoinpidellyt hänen tytärtään, mutta Sophie oli selittänyt, että tässä maailmassa niin ei vain kerta kaikkiaan tehty. Pääsisikö se roisto nyt kuin koira veräjästä, kun Emilie oli... kun Emilietä ei enää ollut? Ajatus tuntui sietämättömältä.
"Siitä voit olla ainakin aivan varma," Lenwë mutisi omalla kielellään ihmettelevälle Marielle, "että me emme anna sinua koskaan sen paskiaisen armoille. Pikku orpo parka," hän lisäsi pehmeämpään sävyyn ja silitti vauvan pehmoista poskea.

Marie parahti itkuun, ja isoisän kyynelet sekoittuivat pienen lapsen kyyneliin.

49 kommenttia:

Palikka1 kirjoitti...

Olipas dramaattista! :D Vaikka vähän tiesinkin mitä odotella, niin tämä oli oikein vaikuttava jakso. Toivottavasti ilkeä DVD asema suostuu pian yhteistyöhön ja saat loputkin langat tarinasta solmittua järjestykseen.

ermine kirjoitti...

Hyvää jälkeä. ;) Hienosti vuoroteltu surullisia ja iloisia tapahtumia, ja loppu oli ihan sydäntäsärkevä. Ja jee, näkyi Lenwëä. :3

TomppaJr kirjoitti...

Tuhma tuhma tuhma!

Liian surullista, itkettää :'(

Eve kirjoitti...

Sniiif :( Enpä osaa muuta sanoa...

Anonyymi kirjoitti...

Y-hyy... Emilie-parka! (ja tietty Ada ja Lenwë ja Sophie parat)Mutta Emilie kuoli sentään onnellisena :) Toivottavasti käy vielä loppu hyvin kaikki hyvin ja olen iloinen että Sophie ja Lenwë saivat lopulta toisensa...

Ja DVD-asema, olle hyvä ja toimi! :D

t; Cara

p.s. mitä radosimssille on tapahtunut, tietääkö kukaan?

Annikainen kirjoitti...

Äyk, hakkeri. Kuka vielä harrastaa tuollaista? Joku 11-vuotias? >:(

Sayy kirjoitti...

Aivan sairaan ihana jakso, sääliksi käy kaikkia mutta Emilie pääsi kuitenkin vankilastaan eikä tarvinnut kestää Pasia, mutta kuinka Marien käy??? Ja Ada parka.. :C

Cuura kirjoitti...

Ui kun surullista :( Pikku Marie parka. Hyvä osa silti.

Lelluth kirjoitti...

Voi, juuri kun kaikki alkoi kääntyä hyväksi niin sitten Emilie kuoli ;( Tää on vaikea uskoa että tää on toisiksi viimeinen jakso, tätä on tullut luettua niin kauan. Toivottavasti nyt rupeaa se DVD asema pelitäämään, tai mitä jos se asemakin tajuaa että Tavastit ovat loppumassa ja se ei aio avata peliä koska se ei halua että tarina päättyy :) Mutta juu, hyvä osa, kuten aina.

Annikainen kirjoitti...

Kuulemma asema on tyyppivikainen. Käyn huomenna vaihdattamassa sen, onneksi nerokas ystäväni huomautti, ettei mun tarvitse viedä koko konetta huoltoon vaan voin irrottaa aseman :D Mutta eiköhän tämä tästä.

Anonyymi kirjoitti...

oi miten surullista. Onneksi Emilie kuoli onnellisena :) Hyvä osa

Anonyymi kirjoitti...

Äää Emilie.. <3 eih :´( Miten Marielle käy? Entä Adalle? Need to know! :D

Anonyymi kirjoitti...

Oletko siis Annikainen aloittamassa tämän jälkeen uutta legacya/tarinaa ta jotain sims-juttua, kun nämä tekstit ovat niin hyviä! Älä vaan lopeta :D

t; Cara

Annikainen kirjoitti...

Anonyymi 1: se selviää seuraavassa eli viimeisessä jaksossa.

Anonyymi 2: Enköhän, mutta siihen voi mennä jonkun aikaa. Tarvii välillä hermolepoa :D

DVD-aseman välitilanne on tämä: se kävi takuuhuollossa, mutta peli ei vieläkään aukea. Testaan seuraavaksi Palikan pelilevyllä ja jos sekään ei toimi, täytyy ottaa järeämmät keinot käyttöön. En kyllä vielä tiedä, että mitä ne olisivat... Huoh.

Palaillaan.

Maroo kirjoitti...

Voi hitsi miten jännään kohtaan jäi! Kävipä Emilielle köpelösti, juuri kun oli päässyt vapaaksi Pasista. Miten surullinen tapaus ;< Toivottavasti DVD-asemasi ei nyt vielä sano sopimusta irti, tän täytyy jatkua! Ootan innolla seuraavaa osaa.

Voih! kirjoitti...

ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!
Kuules Annikainen miksi päästit Emilien uimaan?
Mä vaadin että Marie jää Tavastien hoitoon!

Anonyymi kirjoitti...

Kuules vaadin että vika osa on SUPERPITKÄ!!!

Maroo kirjoitti...

Muistan kyllä, että olet jossain aikoja sitten maininnut, että Lenwen ihosta sinulla oli versio, jonka pystyi peilin kautta vaihtamaan ja on varmaan yhä. Voisitko yhtään kertoa mistä olet sen saanut? Yritän tehdä parista eri ihosta samanlaista vaihdettavaa versiota, mutta en tunnu enää löytävän edes yhtä vaihdettavaa ihoa saati tutoria niiden tekemiseen. Ei ihan contact lenssien eli samantyyppisten silmien tekotapa sovellu tähän ja olen ihan solmussa etsintöjen kanssa. Pääsisin edes vähän alkuun jos vain muistaisit ja voisit kertoa ihon alkuperän... Tyssää tarinakin jos en keksi keinoa tehdä ihoja itse tai löytää sopivia.

Annikainen kirjoitti...

Kaikkien Avalonialaisten ihot ovat Enaylan pixie -ihoja, jotka ainakin ennen löytyivät modista. Hylättyjen ladattavien hautausmaalta löysin sen ihonvaihtotaulun, mutta sehän toimii vain, jos on ne päikseen vaihdettavat ihot koneella. Itse olen siis käyttänyt eri versioita niistä enayloista, niitä kun on olemassa myös ilman lehtiä ym. koristeita. :) Nyt en kyllä ihan suoralta kädeltä muista, mikä sen tauluhackin nimi oli, enkä tekijääkään muista... Enkä saa peliä auki niin vähän vaikee tarkistaa o_O Kannattaa yrittää googletella jostain, englanniksi löytyy. Sillä lailla mäkin sen kaivoin aikanaan esiin. :)

Maroo kirjoitti...

Itse asiassa melko pian jätettyäni kommentin sain saman idean ja jopa onnistuin löytämään sen! Ja ainakin varmistui nyt, että löysin sen saman tauluhackin. Oli vaan hirvee homma saada se toimimaan...Kiitti kuitenkin ^^

JensQu kirjoitti...

Nyyhh :( Emilie-parka todellakin. Mun lempihahmo, melkein. Oon siitä kummallinen kun en kauheesti Adasta tykännyt mut Emilie oli ihan paras xP

Anonyymi kirjoitti...

Emilie parka =(. ÄLÄ vaan poista tätä täältä vaikka saat tän loppuun. Se ois liian julmaa

heibi- kirjoitti...

Voi eiiiii Emilie oli lempparini ja nyt sen piti mennä kuolemaan :( Miksei se Pasi ja Marie saanu onnellista loppua :((

aNightingale kirjoitti...

Hei!
Muistanko nyt ihan väärin, vai onko tarinassa ollut jo yksi Pasi... Ihan alussa... Veendelan(?) miehenä. Se poliisi.
Täytyy tarkistaa asia. Luenpas tuolta...

hölppä kirjoitti...

Voooooi ei, tää ei saa loppua ;< lupaatko että harkitset uuden tarinan tekemistä?

Terhen???? kirjoitti...

Missäs Terhen?

Anonyymi kirjoitti...

Hei kerrothan sitten viimeisessä osassa mitä siellä vessan yhdessä huoneessa minkä Ada meinasi avata niin mitä siellä on? Rupes nyt hirveesti kiinnostaa :DDDDD

Annikainen kirjoitti...

Anonyymi, wis? Sehän kävi ilmi tässä jaksossa? :D

DVD-asema on TAAS rikki. Jippijaijee. Saas nähdä milloin pääsen vielä pelaamaan... huoh.

Anonyymi kirjoitti...

Tyhmä DVD-asema murr.. :(

BÖÖÖÖ kirjoitti...

MISSÄ TERHEN ON??? Onko se Avaloniassa mutta eikös Avalonia ole yhteisötontti vai kuinka???

Hellevi kirjoitti...

Tää on ihan liian hyvä LC. Tekee ihan mieli ruveta ittekki vaihteeksi pelaamaan simssiä.

Tuo Emilien ajatus siitä, että kaikki järjestyy, valitettavasti enteili saippuasarjamaista käännettä siihen ettei kaikki menisikään ihan niin hyvin, mutta itse juonenkäänne oli kyllä sopivasti dramaattinen. Nyt sitten on kaksi orpoa lasta ja toisistaan erossa oleva pari, jonka osapuolet hoitavat näitä orpolapsia, viimeisessä osassa oletettavasti kaikki järjestyy heidän suhteensa...(?)

??? kirjoitti...

Jos Heidi kuoli niin ei tapahdu mun aavistusta; Pasi ja Heidi menis naimisiin... Muuten, MIKSI lopetat sarjan???

Annikainen kirjoitti...

GAAAAH.

Mun downloadsit on kadonnu. Kokonaan. *sensuroitua sadattelua*

Pelitiedostot on varmuuskopioituna mutta ei downloadseja. Tästä voi tulla vielä pitkä operaatio ennenkuin saan pelin siihen kuntoon että saan vikan jakson kuvattua edes :( Voi elämä!!

NYT MENI HERMOT! kirjoitti...

OIKEESTI!!! ONKO TERHEN LÄHTENYT AVALONIAAN KUN EI OLE NÄKYNYT???!!!

Annikainen kirjoitti...

Mitä nää ressaat? En mä joka jaksossa seuraa jokaisen henkilön tekemisiä o_O Terhen on vielä yliopistolla. Kai.

Anonyymi kirjoitti...

voi ei. tyhmä DvD-asema :(

Simshullu kirjoitti...

Yhyy! Emilie! Se kuoli! Mahtaakohan kaikki loppua siihen että Adakin kuolee? Niin, ja minäkin vaadin että vika osa on SUPERPITKÄ. Seuraava osa ei siltikään taida tulla kovin nopeasti kun DVD-aseman lisäksi downloadsitkin kateissa... Vaan minähän odotan vaikka maailman tappiin saakka. Tavastit loppuu... *snif*

Brionna kirjoitti...

Moi annikainen! Niin eiku mie vaan sitä että mikä se oli se sivu josta sai ne rosesims2:sen donatioinit ilmaseks? Voitko antaa linkin? kun mie unohdin sen :)

TomppaJr kirjoitti...

Brionna: PMBD: http://ls.paysites.mustbedestroyed.org/booty/ Saat ite keksiä miten sitä käytetään ;D

Brionna kirjoitti...

Osaan kyllä käyttää sitä ihan itse :D

JOULU-HULLU♥ kirjoitti...

Jouluaatto! Kohta syyään ja sitten jaetaan lahjat!

Lelluth kirjoitti...

Mimmones tilanne täällä? Saatko viimesen osan(yhyyh ;() ulos vai loppuiko tämä näin? :O

Annikainen kirjoitti...

Hyvä kysymys. Mitä pidempi aika kuluu, sitä epätoivoisemmalta tilanne näyttää... Kaikkien ladattujen uudelleenmetsästäminen vaikuttaa aivan järkyttävältä operaatiolta, kuluihan siihen alunperinkin useampi vuosi sen kasan kasvattamiseen... Alan taipua sille kannalle, että kirjoitan vikan luvun ilman kuvia, tämä menee vaan muuten liian vaikeaksi. Eri asia sitten että milloin se tulee. Mut se tulee. Se voi tulla ens viikolla tai ens kuussa... Riippuu ihan siitä että miten saan itteeni niskasta kiinni. Pahoittelen että tässä kävi näin, mutta elämä on :( Aloitan sitten puhtaalta pöydältä uudella tarinalla joskus, kunhan siltä taas tuntuu. :)

Maroo kirjoitti...

Voih, ei voi olla totta että juuri lopussa sitten sulle käy näin. Oon nähny liian monen tarinan päättyvän kuvattomaan laimeaan tekstiin enkä haluaisi niin käyvän tälle omasta mielestä parhaalle legacylle/tarinalle joka netistä löytyy. Voisiko sua mitenkään auttaa niiden ladattujen kanssa, niin että saisit kuvatkin vikaan osaan?

Mönkiäinen kirjoitti...

No, sinänsä on hyvä juttu et ladattavat kosahti juuri just ennen tarinan lopetusosaa. Jos ne olis kosahtanu aikasemmin, ni Tavastit ei olis koskaan päässy tänne asti, välttämättä.
Ei se haittaa, vaikka viimeinen osa on kuvaton, kuhan se on kirjoitukseltaan samaa tasoa, ni ei haittaa vaiks ei olis kuvia :)

:) kirjoitti...

Jos viimeseen osaan ei saa ladattuja niin laita niille valmiskamat!:)

Anonyymi kirjoitti...

Hieno tarina ja jatkoa odotellaan, jos sitä edes tulee...
Yksi parhaimmista tarinoista mitä olen koskaan lukenut!

Annikainen kirjoitti...

Ette te niitä valmiskamoilla katselisi sekuntiakaan ;) Ja sitäpaitsi esimerkiksi kun joku Suur-Tammela on pelkkää ladattua, niin eihän siitä jäisi jäljelle kuin seinät.

Alan tänään kirjoittaa, jos tätä nyt joku vielä lukee! Mihinkä se tekstin taso muuttuisi, vaikkei kuvia olekaan?

Anonyymi kirjoitti...

En ole muistaakseni koskaan ennen kommentoinut, mutta nyt on varmaan vielä hyvä hetki ...
Tämä on todellakin ollut hyvä LC, paras mitä olen lukenut. Hyvä, että se saadaan päätökseen, vaikkei kuvia tulekaan.
Jään innolla odottelemaan, kuinka kaikki päättyy. Ja onnittelut vielä, että oot näinkin kauan jaksanu tehä tätä.